Savaşlar geçmişten günümüze büyük yıkımlara yol açmış, en büyük ve en güçlü devletlerin bile sistemlerini bozmuştur. Bugün Büyük Sovyetler Birliği ile Finlandiya arasında yaşanan Kış Savaşı’nın Finli çocukların hayatlarını nasıl etkilediğini ve köklü değişikliklere neden olduğunu inceleyeceğiz.
30 Kasım 1939’da Sovyetler Birliği, sınır olayı ve iki ülke arasındaki yüksek gerilim nedeniyle Finlandiya’ya saldırdı.
Bu nedenle Finlandiya hükümeti komşu ülkesi İsveç’e savaş bitene kadar çocuklara ev sahipliği yapıp yapamayacaklarını sormaya karar verdi.
1941’e gelindiğinde İsveç’te artık Finli çocukları barındırmaya istekli daha fazla aile vardı.
Bu arada Finlandiya beklenen savaş bölgesi haline geliyordu.
Finlandiya’nın iki güçlü ülkenin ortasında kalmış bir ülke olduğunu düşünen ABD de Finlandiya’ya yardım etmek istiyordu.
Savaşın sonunda Finlandiya’dan yaklaşık 80 bin çocuk gönderildi ve bunların çoğu İsviçre’deki ailelerin yanına yerleştirildi.
Öte yandan 1946 yılında yapılan bir araştırma, İsveç’e gönderilen 600 Finli aileden yalnızca 200’ünün çocuklarını geri istediğini ortaya koydu.
Finlandiya Büyükelçisi Tynne Leivo Larsson, Finli çocukların ülkelerine geri gönderilmesi için özel bir komite oluşturarak ülkelerine geri dönüş çabalarını teşvik etmeye çalıştı.
Öte yandan çocuğuna daha iyi bir hayat yaşatmak için bu kararı verenlerin de aslında biyolojik ebeveynler olması gerekiyordu.