Bayramda tatlı tüketimine dikkat
Bayramın olmazsa olmazı tatlıdır. senin tatilin; İkramların arttığı, şerbetli tatlıların arttığı bir dönem olduğunu belirten Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, “Tatlının içeriği kadar tüketilen miktarı da değerli. Kilo almamak ve kiloyu korumak için tatil boyunca en fazla 2-3 kez tatlı tüketilmelidir. Şerbetli tatlı en fazla yarım porsiyon şeklinde tüketilebilir, diğer tatlı seçenekleri ise sütlü tatlılardan oluşabilir. En değerli nokta ise tatlı tüketildiği gün beslenmeye dikkat edilmesidir. Tatlı tüketileceği gün sabah kahvaltısında ekmek tüketilmemeli ve protein ağırlıklı kahvaltı yapılmalıdır. Yumurta, peynir, zeytin veya ceviz ve söğüş mevsim yeşillikleri ile tüketilmelidir.”
Ramazan ayı boyunca uzun süren aç kalma, 2-3 öğün yemek yeme ve yemek yeme sürelerinin akşam ve gece olması nedeniyle günlük rutin beslenmeden çok farklı olduğunun altını çizen Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, “Akşam yemeklerini yiyebilmek için yavaş geçişler olmalı. Diyeti normal günlük yaşama uyarlayın. Öğün sayısı kademeli olarak artırılmalıdır. Öncelikle günde 3 öğün sabah, öğle ve akşam olarak planlanmalıdır. Daha sonra 1-2 ara öğün eklenmeli ve öğün sayısı günde 4-5’e çıkarılmalıdır. Öğünlerin içerikleri tatlı tüketimine göre değişmekle birlikte mutlaka 3 ana öğün yapılmalıdır.
Bayram boyunca günlük besin tüketimi protein yüklü olmalıdır.
Öğle öğünlerinden yumurta ve peynir ile sebzelerin yer aldığı kahvaltının mutlaka et, tavuk, balık ve bakliyat gibi protein kaynağı besinlerden oluşması gerektiğine dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, “Kesinlikle meyve olmalı” dedi. çerez olarak tüketilir. Günde 2-3 porsiyon meyve tüketerek vücudumuzun glikoz ihtiyacını karşılıyor, tatlı krizlerini ve istekleri azaltıyoruz. Kavrulmamış kuruyemiş: Fındık, badem, ceviz gibi besinlerle veya sütle birlikte tüketerek kan şekerimizi dengeleyebilir ve tokluk süremizi uzatabiliriz. Meyveleri tek başına değil, kuruyemiş ve süt grubu besinlerle birlikte tüketmek daha doğru olur.”
FİT GÜLLAÇ
Malzemeler:500 ml yarım yağlı süt
6 biberiye yaprağı
5 tarih
1 yemek kaşığı bal
1 çubuk tarçın
6 tam ceviz içi
5-6 çilek
30 gram ince öğütülmüş fıstık
Yapılışı:
Hurmaları yumuşaması için 1 saat sıcak suda bekletin. Ardından hurmaları güzelce yıkadıktan sonra çekirdeklerinden ayırın. 1 çay bardağı sıcak su ile haşlayın ve düzgün şekilde pişen dağılmış hurmaları homojen hale gelene kadar robottan çekin. Başka bir tencereye sütü, homojen hurmaları ve tarçını ekleyip pişirin. Kaynayan sütü ocaktan aldıktan sonra balı ekleyin. Sütlü karışımın biraz ısınmasını beklerken cevizleri küçük bir kapta isteğe bağlı büyüklükte modüller halinde şekillendirin. Daha önce 3-4’e böldüğümüz güllaç yapraklarını kare ve geniş bir borcama dizin ve üzerine ılık süt ekleyerek bu sıralamayı 2-3 kez tekrarlayın. Bu arada güllaç yapraklarının her yerinin sütle temas etmesine dikkat edin. 3 sıra Güllaç yaprağı ve sütü tekrarladıktan sonra yer fıstığını eşit bir şekilde serpiştirin ve 3 sıra Güllaç yaprağı ile sütü tekrarlayın. Güllaç yapılırken sütün çok sıcak veya çok soğuk olmaması değerlidir. Aksi halde Güllaç yaprakları çok yumuşar ve dağılır. Son olarak bıçak yardımıyla hazırlanan güllaç kare dilimlere ayrılır, kare dilimlerin üzerine eşit şekilde dağıtılır, üzerine antep fıstığı serpilir ve ikiye bölünmüş çileklerle süslenir. Afiyet olsun…
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı