Uzmanlardan kronik hastalığı olanlara ‘oruç tutmayın’ uyarısı
Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Eğitim Sorumlusu prof. Dr. Yunus Emiroğlu,Sağlıklı bireylerde 12-24 saat aç kalmanın vücuda zararlı olduğunu gösteren bir veri olmadığını söyledi.
Oruç tutmanın bazı sağlık sorunlarında özellikle hassas tıbbi durumu olan hastalarda tedaviyi engelleyebileceği için tavsiye edilmediğini anlatan Emiroğlu, oruç tutmanın sakıncalı olabileceği sağlık sorunlarını şöyle sıraladı:
prof. Dr. Emiroğlu, Açlık veya susuzluktan dolayı sağlığının bozulacağından şüphelenenlere oruç tavsiye edilmez.belirttim.
Prof.
Türk Böbrek Vakfı Ahmet Ermiş Diyaliz Merkezi Başhekimi Bilal GörçinÖte yandan böbrek hastalıklarında oruca yaklaşımın hastalığa ve evrelerine göre değişebileceğini anlattı.
Görçin, hemodiyaliz hastalarının idrar yapmadıkları için oruç tutmalarının mümkün olmadığını, su içmeden vücuttan atılamayan israf maddelerin yol açtığı ağız kuruluğundan kurtulma imkânlarının olmadığını ifade etti.
‘Farklı zamanlarda alınan ilaçlar, şeker kontrolü, tansiyon kontrolü oruç tutmakla zor olabiliyor’
Görçin, potansiyel diyaliz hastalarını şu anda diyalize girmediği ancak böbrek yetmezliği olduğu için 5 aşamaya ayırdıklarına dikkat çekti. “Yetersizlik varsa bu sorunlar daha önemli görülecektir. Bu nedenle böbrek fonksiyonları yüzde 30 veya daha az bozulmuş hastaların oruç tutması sıkıntı yaratır. Günde birden fazla ve farklı zamanlarda alınan ilaçlar, şeker kontrolü, tansiyon. Kontrol oruçla birlikte sorun olabiliyor” dedi.
Görçin, böbrek fonksiyonlarının bozulmaya başladığı erken dönemlerde ilaçların azaltılmaması, saatlerin ayarlanması ve tuzdan kaçınılması şartıyla oruç tutulabileceğini belirtti.
Böbrek hastalarının en ciddi sorununun yüksek tansiyon atakları olduğunu ifade eden Başhekim Görçin, “Kişi tuzdan uzak durursa uzun süreli açlık bile tansiyon düşürücü etki yapar. Stabil, düşük tansiyonla oruç tutabilirler.” -İftar ve sahurda abur cubur yememe kuralı ile tuz diyeti ilerleme sağlamaz” dedi.
Bilal Görçin, taş ve idrar yolu enfeksiyonu hastalarına bol su içmelerini ve idrarlarını tutmamalarını tavsiye ettiklerini, susuz kalmanın bu kişilerde ağrıya neden olabileceğini belirtti. Gelirse en yakın sağlık merkezinde iğne yaptırmayı önerdi.
Görçin, herhangi bir aşamada böbrek yetmezliği olanların, tek böbreği olanların, böbreğinden ameliyat olanların, daha önce taş geçirenlerin, taşı olanların, sık böbrek yolu enfeksiyonu geçirenlerin, şeker ve tansiyon hastalarının, polikistik böbrek hastalığı olanların ya da böbrek taşı olması gerekenlerin olduğunu sözlerine ekledi. sürekli ilaç kullananlar oruç tutmak için doktorlarına danışmalıdır. .
Endokrinoloji Uzmanı Dr. Tayfun Garip, Ramazan ayında yeme-içme gibi bazı temel ihtiyaçların günün makul saatlerinde sonlandırılması şeker hastalarının dikkatli bir yaklaşım gerektirdiğini söyledi.
Dr. Garip, şeker hastalığında düşük ve orta risk grubunda yer alan kişilerin, doktor kontrolünde sık sık kan şekeri takibi yapılarak oruç tutmalarının sağlanabileceğini belirtti.
Diyabet hastasının oruçluyken kan şekerinin 300 miligram/desilitre (mg/dl) üzerine çıkması veya hipoglisemi hissi varsa parmak ucundan kan şekeri (glikoz) ölçümü yapılması gerektiğine dikkat çeken Garip, oruca devam edildiğini söyledi. semptomlara eşlik eden düşük bir glikoz seviyesi varsa, yaşamı tehdit edici bir risk oluşturabilir. .
Oruç tutarken vücut gün boyu susuz kaldığı için Garip, düşük ve orta riskli grupların iftara su ile başlamalarını ve sahura kadar su içmelerini, öğünleri büyük miktarlar yerine öğünlere bölmelerini ve kullanacakları ilaçları günde bir kez almalarını öneriyor. iftarda, iftar ve sahurda iki doz. buna göre düzenlenmesi gerektiğini kaydetti.
“Yüksek ve çok yüksek risk grubunda tespit edilen hastaların oruç tutması önerilmez.” Garip, hormonları stabil olan tiroid hastalarının mevcut ilaçlarını kullanmaya devam ederek oruçlarını tutabileceklerini söyledi.
Garip, “Hipotiroid tedavisinde kullanılan ilaçlardan biri olan L-tiroksinin etken maddesi sabah saatlerinde ve kahvaltıdan en az 30 dakika önce alınmalıdır. Alabilirsiniz ama almalısınız İftarı en az 30 dakika sonraya planlayın” dedi.